Veiligheid

Veilig vuurwerk afsteken

In Nederland hebben we het geluk dat we ieder jaar zelf ons vuurwerk mogen afsteken. Maar die prachtige vuurwerktraditie brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Oud en Nieuw is een feest voor iedereen en dat moet ook zo blijven. Daarom staat veiligheid bij vuurwerk altijd voorop.

Als vuurwerkliefhebber zorg je niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook die van je toeschouwers. Let dus altijd goed op je omgeving. Hou rekening met ouderen en (huis)dieren en ga respectvol met de publieke ruimte om. Deel je passie voor vuurwerk op een veilige manier en hou onze traditie in ere!

Tips voor veilig afsteken

Vuurwerk afsteken is natuurlijk geweldig, maar draag wel altijd een vuurwerkbril. Hou je hoofd er goed bij en volg altijd de instructies op het vuurwerk. Steek blindgangers nooit opnieuw aan en zet het vuurwerk stevig vast. Een vuurwerkklem is hier perfect voor geschikt. Hou het vuurwerk nooit in de hand en zet vuurpijlen niet in flessen, maar gebruik hiervoor een lanceerstandaard. Die zijn een stuk stabieler.

De meeste verwondingen worden ieder jaar weer door illegaal vuurwerk veroorzaakt. Dit is op twee manieren tragisch: dit soort ongelukken hebben niet alleen enorme persoonlijke impact, maar zetten ook de traditie en alle vuurwerkliefhebbers in een kwaad daglicht. Wij raden dan ook ten strengste af om illegaal vuurwerk af te steken. Hou het veilig en verantwoord, dan kan echt iedereen meegenieten.

Verlies lokale regels niet uit het oog

Vuurwerk mag je in heel Nederland alleen afsteken tussen 18.00u op 31 december en 02.00u op 1 januari. Sommige gemeenten hebben echter ook vuurwerkvrije zones ingesteld. Daar mag je dus zelfs op de landelijk toegestane tijden geen vuurwerk afsteken. Doet je dat wel, dan riskeer je een boete.

Wil je zeker weten dat je netjes binnen de grenzen van de wet je vuurwerk kunt afsteken? Verdiep je dan eerst in de lokale regelgeving. Rond ziekenhuizen, kinderboerderijen en dierenopvangplaatsen geldt in veel gemeenten al een verbod. Maar in sommige plaatsen is dus ook het centrum vuurwerkvrij.